Wednesday, November 6, 2013

Hon är bara lite sjuk

Varje år drabbas miljarder människor av förkylningen. Förkylning drabbar dig som är människa, dig som glömmer att tvätta händerna, som slickar på lyxstolpar utomhus, går utan skor när du egentligen borde ha dom på dig, eller dig som rullar dig i snö utan att basta efteråt. Vanliga symptom är hosta, kittel i halsen eller näsborrarna, snuva och det som kommer innan någon säger prosit åt dig. Sjukdomen går att bota. och det gör du genom att vila. Genom att ta ledigt ett par dagar från jobbet eller skolan, om du går i en sådan. Och sedan tar du ledigt ytterligare en dag, för att du tycker att du förtjänar det.

Varje år drabbas upp mot 500 miljoner människor i malaria. Inte fullt så många som i förkylningen. Och det handlar inte om att du är dålig på att tvätta händerna, att du slickar slicka på lyxstolpar, det kan du göra bäst du vill, eller rullar i snö. Malaria sprids av myggor och det dör faktiskt 1,5 miljoner människor i det varje år. Symptomen är ungefärliga desamma som en förkylnings. Skillnaden är bara att you may die. 

Jag klev in i butiken och en av tjejerna som också jobbar här, kommer fram för att presentera sig. Hon hostar och jag frågar henne om hon är förkyld. Hon svarar "Yes, I just need to go home and get some sleep. It's just some malaria". Hon är bara lite sjuk. här kan jag väl inte annat än att hålla med om att det är lite av en kulturchock att komma till Nigeria. Inte människor, eller miljön för mig. Men just sättet att se på sådant som sjukdomar. 


No comments:

Post a Comment