Thursday, November 7, 2013

Pyramiden som försvann?

Mr. Ed gestikulerar vilt med händerna framför den vita duken. Den vita duken hänger på väggen hemma hos Hugh and Robin, och på den vita duken visas bilder från Mr. Eds resa genom Nigeria. Han förklarar inspirerande och varmt om hur den Nigerianska kultren har utvecklats, han visar de första skolorna som byggdes under 1500-talet och han visar kyrkan som nästan är förfallen men används än idag. 

Jag hänger med så gott jag kan, hoppar direkt från den grundläggande informationen om detta fantastisk land till en fördjupande redovisning om kulturen från norr till söder. Mr. ed talar snabbt, han har en otroligt brittisk - nigeriansk - accent och jag rättar ett oändligt antal gånger ut dem djupa rynkorna i ansiktet, som tyder på att "nu förstår jag inte ett skit av vad du säger. Undrar vad det blir för middag i kväll". 

En bild av fyra ungdomar dyker upp. Dessa unga pojkar tar betalt för att guida folk upp till den högsta delen av berget där pyramiderna finns. Ja, det finns faktiskt pyramider i Nigeria! Mr. Ed ger det han har och följer glatt genom skogen. Det är en grön äng uppe på toppen av berget, pojkarna pekar mot marken och försöker signalera till herrn att här är dom. Ska man behöva leta efter en pyramid, dom är ju ganska stora? Sedan ser han ner på den del av marken som pojken pekat mot. Där nere står pyramiden, eller, där nere står vad som är kvar av pyramiden. Pyramiden har regnat bort. Och vad som  fanns kvar var det här: 



Men än gång fanns det pyramider i Nigeria. Landet fortsätter att fascinera och imponera på mig, ett land vi får höra är så korrupt är i själva fallet ett land rikt på historia och kultur. Här finns det mesta, från de vildaste djur till dem minsta pyramiderna. Åk till Nigeria! Att dessutom bli inkastad i cirklar där Lagos mest fascinerande människor håller hus är fantastiskt, under bara en kväll har jag träffas en av Lagos mest framgångsrikaste fotografer, konstnär och textilare.  


Hur pyramiden ska ha sett ut för cirka 50 år sedan, 



No comments:

Post a Comment